2009. május 23.

2009. május 23-án rendezték meg a Nyílt Hapkido Európa Bajnokságok Belgiumban Lanaken városában.

A Máté Taekwondo & Hapkido Közhasznú Sportegyesületből Máté Gergő (24) és Máté Zsolt (19) képviseltette magát az Európa-bajnokságon.
A versenyen 5 versenyszámban mérhették össze a tudásukat a versenyzők, melyek egyenes ágú kieséses rendszerben működtek.
Versenyszámok: Eséstechnikák, rúgástechnikák, önvédelem, töréstechnika és küzdelem.
A nyitó ünnepség után a belga és a holland válogatott, majd a koreai egyetemisták tartottak színvonalas bemutatót.
A verseny az eséstechnikákkal kezdődött. Meghatározott tompításokat kellett bemutatni a versenyzőknek, majd szabadesés következett és végül az akadály felett hosszan és magasan történő repülés. A pontozóbírók a stabil, biztonságos végrehajtást értékelték. A versenyzők közül a kör győztese juthatott tovább. Zsolt bekerült a döntőbe, ahol a második helyen végzett.
A következő versenyszám a rúgástechnikák. A versenykiírásban szereplő lábletétel nélküli kettős rúgásokat az ugró rúgások és speciáltechnikai rúgások követték. Minden körben ugyanazok a rúgások szerepeltek. Gergő és Zsolt külön ágon közeledtek egymás felé, majd a döntőben összetalálkoztak, ahol Zsolt első, Gergő második helyezést ért el.
A legnagyobb megmérettetés az önvédelem versenyszámban történt. Késes támadás elleni védekezést és kisbottal való védekezést kellett bemutatni. A versenyzőnek a technikát végrehajtó ember számított. A párosok egymás mellé felálltak, a pontozó bírók minden versenyző technikasorozatát pontozták. Nézték az életszerű, helyes, hibátlan végrehajtást és a technikák nehézségi fokát. Minden továbbjutásnál ugyanazt a technikasorozatot kellett bemutatni. Zsolték továbbjutottak a döntőbe, ahol a négy páros közül Zsolt lett az Európa-bajnok az önvédelem versenyszámban is.
A töréstechnikát időre kellett bemutatni. Meghatározott forduló rúgásokkal kellett mind a négy különböző magassági deszkát eltörni. Gergő a harmadik helyen végzett.

Összesen:
Máté Zsolt
2x-es Európa-bajnok: Önvédelem, Rúgástechnika
Második helyezés: Eséstechnika

Máté Gergő
Második helyezés: Rúgástechnika
Harmadik helyezés: Töréstechnika