2013. február 9-10.

Bang Mester ismét tarolt

2013. február 9-10-én, Hódmezővásárhelyen a Klauzár utcai iskola tornatermében került megrendezésre az V. Nyílt Nemzetközi Hapkido Szeminárium.
Az eseményre a Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület meghívásának eleget téve Bang Kyung Won (8.dan hapkido 7.dan taekwondo) koreai nagymester is hazánkba utazott, hogy Máté Zsolt és Máté Gergő többszörös Világ- és Európa bajnok hapkidosok segítségével egy kis ízelítőt mutasson a régi királyi testőrség által is használt önvédelmi technikákból.
A rendezvényre Magyarország minden részéről érkeztek érdeklődők. Közöttük olyanok is (rendőrök, büntetés végrehajtó intézetek dolgozói…) akik munkájuk során hasznát vehetik ennek a fajta tudásnak. Senor Bang idén sem okozott csalódást a szeminárium résztvevőinek. Széles körű ízelítőt adott a Hapkido technikákból, aminek hatékonyságát a sportolók a saját bőrükön érezhették. A hapkido lényege az, hogy az ellenfél érzékeny pontjaira fejtünk ki erőt, hogy minimális befektetéssel maximális hatást érjünk el. Az ősi önvédelmi technikák tökéletes alkalmazásával a hapkido számos fegyveres és fegyver nélküli technikát ölel magába, és ezek választékában semmilyen korlátozást nem ismer. Minden alkalmazható, ami az önvédelmet szolgálja. Ütő- és rúgótechnikák, törés a végtagoknál, az ellenfél dobása… Senor Bang mindezt igen érzékletesen és látványosan bemutatta, hiszen a nagydarabnak nem mondható Nagymester kezei alatt a legnagyobb termetű és igen jó fizikummal rendelkező sportolók is pillanatok alatt a földre rogytak vagy éppen a levegőbe repültek. Bang mester tudásával, higgadtságával, kedves humorával, lehengerlő stílusával mutatta meg az irányt az „erő és a harmónia útjához”, mely egyet jelent a hapkido-val. Az önvédelem művészetének bemutatására és megtanítására a Máté-testvérek az erre leginkább alkalmas személyt választották, hiszen Bang Mester tudása és személyisége már önmagában a hapkido szellemiségét tükrözi. A Máté Taekwondo és Hapkido mesterei is a koreai mester tudásából építkeznek és mutatják az utat tanítványaiknak, akik szintén szép számban vettek részt a szemináriumon.
A hétvégi képzés az első alapköve az igazi tudásnak, ami folyamatos építkezést, fejlesztést igényel. „Míg a kevés tudás veszélyes, kétélű dolog, addig az elmélyült tudásnál nincs biztosabb fegyver a világon.”