2010. szeptember 25-26.

III. Nyílt Nemzetközi Hapkido Szeminárium
Önvédelmi Szeminárium Bang Kyung Won nagymesterrel

Bang Kyung Won: Nagyon szépen fejlődnek az itteni tanítványok

Szeptember 25-én és 26-án Hódmezővásárhelyen, a Máté Taekwondo & Hapkido Egyesület szervezésében, önvédelmi szemináriumot tartott Bang Kyung Won 8. danos Hapkido és 7. danos Taekwondo nagymester. Őt Koreában már régóta a Hapkido egyik kiemelkedő személyiségeként tartják számon. 1981 óta Gran Canarian él, és ott Hapkidot és Taekwondot oktat.

– Hányadik alkalommal jár Magyarországon?
– 10. alkalommal járok Magyarországon. De mind a tízszer Hódmezővásárhelyre jöttem. Ez mostani már a harmadik szemináriumunk itt a városban.

– Hogyan látja, milyennek értékeli Máté Gergő és Zsolt munkáját, illetve a Magyar Do Am Hapkido Szabadidősport Szövetség?
– Gergő és Zsolt volt az első fekete öves Hapkidos. Ők a vezetői a magyarországi Hapkidonak. Nagyszerű munkát végeznek.

– Mennyire ismeri a szövetség munkáját?
– Mind a két sportágat, azaz a Hapkidot és a Taekwondot is nagyon jól ismerik. Voltak is kint Koreában, illetve úgy tudom néhány nap múlva Gergő oda fog utazni egy hónapra edzői képzésre. Rendelkeznek azzal a tudással mind a ketten, amellyel megfelelően tudják képezni a tanítványaikat.

– Milyen programokat tervez a mostani, két napos szemináriumon?
– Folyamatosan kell a programot felépítenem, mert az eddigiekkel szemben, most nem csak fekete övesek vesznek részt. A programom egységesíteni kell emiatt, és az alapoktól kell elkezdeni annak érdekében, hogy mindenki, a fehér övesek is tudjanak tanulni a szemináriumon.

– Hódmezővásárhelyen ezekben a napokban tartják a „Nagy sportágválasztó”-t. Tegnap úgy tudom Ön is részt vett ezen. Mit tudna mondani a gyerekeknek, fiataloknak, miért a Hapkidot vagy a Taekwondot válasszák?
– Igen, kilátogattam oda és nagyon színvonalas bemutatókat láthattam. A Taekwondo alapképzést ad, és arra lehet később építeni. Ezt már egészen kicsi korban el lehet kezdeni. A Hapkido, mint önvédelem fegyelmet ad, és ezért azt inkább csak a nagyobb gyerekek tudják űzni, hiszen ők már tudják magukat kontrolálni.

– Önnek három gyermeke van. Ők foglalkoznak ezzel a sporttal?
– Én edzem őket, és a két fiam már 3. danos taekwondos, a lányom még nem érte el az 1. dant sem. Ő nem túl komolyan foglalkozik vele.

– Ön a Hapkido európai követe. Mit jelent ez a munka?
– A Taekwondot sokan és színvonalasan űzik Európában. A Hapkidot most szeretném minél több helyre eljuttatni. Ide Magyarországra, Hódmezővásárhelyre elég régóta járok népszerűsíteni ezt a sportot, és azt látom, hogy nagyon szépen fejlődnek az itteni tanítványok.