Növekedett a 2. danos mesterek száma

Növekedett a 2. danos mesterek száma a Magyar Do Am Hapkido Szabadidősport Szövetségben. Az elmúlt hétvégén hárman tettek sikeres vizsgát a hódmezővásárhelyi Máté testvérek előtt. A két kiskunhalasi és egy budapesti mester önmagukat is felülmúlva teljesítettek.

20170226_143219

A hapkidot sokan küzdősportként azonosítják, de valójában közelebb áll az önvédelemhez, mint azt gondolnánk. Lényege, hogy az ellenfél érzékeny pontjaira, testtájaira fejtünk ki erőt, hogy minimális befektetéssel maximális hatást érjünk el. Az ősi önvédelmi módszerek alkalmazásával a hapkido számos fegyveres és fegyver nélküli technikát ölel magába, és ezek választékában semmilyen korlátozást nem ismer, szinte bármilyen gyakorlat vegyíthető egy más fajtával. Minden alkalmazható, ami az önvédelmet szolgálja. Ütő- és rúgótechnikák, törés, feszítés a végtagoknál, az ellenfél dobása.

imag1245

Nagy Péter (Univesrsum SE), Vass Roland és Komlós Gergő (Kiskunhalas, Hapkido Szakosztály) igen nagy vizsgadrukkal, de annál vidámabban érkezett az elmúlt hétvégén Hódmezővásárhelyre, hogy Máté Gergő és Máté Zsolt előtt számot adjanak 2. danos tudásukról.

imag1212

„Tegnap este óta minden bajom van. A vizsgadrukk, az izgalom természetes egy ilyen helyzetben. Az első dan megszerzése óta folyamatosan készülök, mind fizikálisan mind pedig szellemileg erre a vizsgára. Maximalistaként nem elégszem meg pusztán azzal, hogy igen átmentem a vizsgán. Saját magammal szemben is teljesítenem kell, a magam számára megszabott maximumot kell hoznom.” – foglalta össze a vizsga előtti érzéseit Komlós Gergő, a kiskunhalasi Hapkido Szakosztály mestere.

imag1237

 

Nagy Péterben, a budapesti Universum SE mesterében is dolgozott az izgalom, bár saját bevallása szerint az erőnléti elemektől jobban félt, mint a hapkido technikai részétől. „Sajnos az elmúlt időszakban több sérülésem is történt, így kicsit tartok az erőnléti résztől, de bízom a saját felkészültségemben. A folyamatos szemináriumok, a Máté mesterek oktatása és a napi több órás önálló edzések nélkül nem lehet egy ilyen feladatra felkészülni. Bizakodva állok a pástra, most még érzem az izgalmat, de ha elkezdődik a vizsga, biztos vagyok benne, hogy ezt teljesen el fogom felejteni és csakis az adott feladatra koncentrálok.”

imag1243

A 2. dan vizsgaanyaga mind technikailag, mind pedig fizikailag igen megterhelő. Attól függetlenül, hogy a mesterek 1. danosként állnak ki a pástra, ismételten be kell mutatni minden, az első danra vonatkozó elemet.  Ezután következhet a már „új” kontratechnikák, kisbotos, hosszú botos valamint kardra alkalmazott mozdulatok bemutatása. A fegyelem és az összpontosítás elengedhetetlen, hisz minden apró mozdulat számít. Fontos, hogy az adott technikát a legelső mozdulattól a legutolsóig pontosan hajtsák végre és nem elhanyagolható a kivitelezett technikák dinamikája sem.

imag1220

„Elmondhatom, hogy az első dan megszerzése után azonnal indult a felkészülés a következő szintre. 2014-ben szereztem meg, azóta folyamatos a felkészülés. Ez beleépül a mindennapi edzésekbe. A hétből hét napon át, tavaly év vége óta csak a vizsgára koncentrálok. Önálló edzéseken próbáltam tökéletesíteni a mozdulatok a video anyagot újra és újra átnézve.” – foglalta össze a felkészülést Vass Roland, a kiskunhalasi Hapkido Szakosztály mestere.

imag1221

„Hatalmas teljesítményt nyújtottak ma a vizsgázók, nyugodtan mondhatom, hogy önmagukat is felülmúlták. A vizsga igen nagy megmérettetés, hiszen másfél órán át folyamatosan mutatják be a tanult technikákat, maximum 30 másodperces megállások vannak. Fizikailag és szellemileg is igen kimerítő. Viszont hatalmas az öröm bennünk, felkészítő mesterekben is, hiszen látszik, hogy elsajátították azt a tudást, amit mi igyekeztünk átadni, valamint minden tanácsunkat, útmutatásunkat megszívlelték, megfogadták. Külön kiemelném a három vizsgázó közül Komlós Gergőt, mind a fizikális, mind pedig a szellemi felkészültségében.” – összegezte a vizsgát Máté Gergő és Máté Zsolt, a Magyar Do Am Hapkido Szabadidősport Szövetség, vizsgáztató mesterei.

20170226_143146